Sanatçı Dr. Gökhan Okur, Kovid-19’u Baskı Resimlerine Taşıdı

Dünya genelinde yeni tip korona virüsün (Kovid-19) insanları tecrit altına alması ile birlikte sanatçılar da salgına dikkat çekmek ve mücadeleye farklı bir bakış açısıyla destek vermek için eserlerini paylaşmayı sürdürüyor. Bu bağlamda sanatçı ve akademisyen Dr. Gökhan Okur, Covid19 virüs salgını ile içinde bulunduğumuz süreci üç baskı resim ile anlatmaya çalıştı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sanatçı Okur, yaptığı son dönem çalışmalarında aldığı grafik notlarının dışında yaptığım baskı resimlerinde hem duygu hem de görüntü olarak kullandığı kovid-19’un uzunca bir zaman daha yaşamı etkilemeye devam edeceğini vurguladı.

Okur; “Bu durum belki biz insanlar için birlik olmak adına bir başlangıç olabilir”
Sanatçı-akademisyen Dr.Gökhan Okur şunları söyledi; “Dünyada savaşlar ne zaman biter’ diye düşündüğümde, -elbette bilim kurgu filmlerin de etkisi ile- yaşadığımız gezegen dışından gelen global bir tehdide karşı birleşmek cevap olmuştur. Biz insanlar asla savaşmayı bırakacak mentaliteye sahip canlılar değiliz. Her zaman savaşmaya devam edeceğiz. Öyle ki yüzünde maske elinde silah karşısındaki diğer insana ateş ederken çekilmiş insan fotoğrafları gördük bu dönemde. Birbirimizle olan savaşları bırakmanın işte tam zamanı aslında şimdi. Tıpkı o kurgu bilim senaryolarda olduğu gibi, sanki Korona galaksisinden gelen tanımlanamayan bir yaşam türü ‘Covid-19’lar tarafından gezegenimiz istila edilmiş durumda. Savaşma yöntemlerimiz birbirimize karşı yapılandırıldığı için, dünyanın süper güçleri, bu küçük yaşam türü karşısında yenilgiye uğradı. Ne gelişmiş savaş teknolojileri ne de ramboları başarılı oldu. Bu durum belki biz insanlar için birlik olmak adına bir başlangıç olabilir diye düşünüyorum.

Okur;”Eğitime, bilime ve sanata daha fazla kaynak sağlamalı.”
Bundan sonra her şey farklı olacak deniyor ya, bence de farklı olmalı. Artık silahlanmaya kaynak ayırmak yerine eğitime, bilime ve sanata daha fazla kaynak sağlamalı. Uluslararası ilişkiler sadece belli konularda değil ortak bir dünya kültürü, inancı, davranışı oluşturmak amacı ile geliştirilmeli diye düşünüyorum.

Pandemi süresince yaşamın her alanını etkileyen virüs sanat ve tasarıma da bulaştı. Dünya sanatını olduğu gibi ülkemizde ve üniversitemiz bünyesinde çalışmalarını yürüten akademisyen sanatçı ve tasarımcıların çalışmalarını da etkiledi virüs. Bu dönem de yapılan çalışmalara fiziksel görüntüsü ya da neden olduğu görüntülerle girdi Covid-19″ ifadelerini kullandı.

Gökhan Okur kimdir?